Výrobní linky
Kód | Zakončení | Kredity | Rozsah | Jazyk výuky |
---|---|---|---|---|
2181100 | Z,ZK | 6 | 3P+2C | česky |
- Garant předmětu:
- Přednášející:
- Cvičící:
- Předmět zajišťuje:
- ústav procesní a zpracovatelské techniky
- Anotace:
-
Principy, zásady a metodika návrhu výrobních linek, komplexní řešení linek v návaznosti na ostatní provozy, odpady, energetiku a životní prostředí. Charakteristiky technologických postupů a používaných strojních zařízení. Praktické poznatky z navrhování linek. Výpočty linek a jejich částí, regulace. Optimalizace konstrukčních a provozních parametrů linek. Vybrané linky potravinářského a chemického průmyslu - popis, technologie, jednotlivé aparáty a zařízení, principy jejich činnosti, nové trendy.
- Požadavky:
-
Viz http://fsinet.fsid.cvut.cz/cz/U218/peoples/hoffman/PREDMETY/VLP/VLP.htm
- Osnova přednášek:
-
1.VL obecně, bilance VL, vztah VL a okolní prostředí. Teoretické návrhy VL a praktické provozní zkušenosti.
2.VL v chemickém průmyslu - petrochemie.
3.VL v chemickém průmyslu - petrochemie.
4.Potravinový řetězec, údržnost potravin, příčiny zkázy potravin, prodloužení trvanlivosti. Druhy a účel zásob ve VL. Způsoby snižování energetické náročnosti VL. Cíle potravi-nářského průmyslu. Postup při návrhu VL
5.Výrobní linky v mlékárnách (flow sheet mlékárny, příjem a ošetření mléka, pasterace a sterilace, výroba konzumního mléka, výroba sušeného mléka).
6.Výrobní linky v mlékárnách (výroba másla, jogurtu a zakysaných výrobků, mražených krémů, tvarohu, měkkých a tvrdých sýrů).
7.Výroba sladu (flow sheet VL, příjem ječmene, máčení, klíčení, hvozdění, konečná úprava sladu).
8.Výroba piva (flow sheet VL, příjem, čištění a uskladnění surovin, příprava sladu, práce a schéma varny, chlazení a filtrace mladiny, spilka a CK tanky, ležácký sklep, kvasniční hospodářství, lahvárenská linka a KEG sudy).
9.VL v cukrovarech (flow sheet VL, příjem a ukládka řepy, čištění a praní řepy a výroba řízků, těžení šťávy a zpracování vyloužených řízků, vápenka a hašenka, epurace (čištění šťávy), třtinové cukrovary).
10.VL v cukrovarech (odpařovací stanice, varna, cukerní hospodářství, tepelně-energetická centrála, vodní hospodářství, kondenzační stanice, nové směry v technologii).
11.VL na výrobu mouky (flow sheet VL mlýnů, obilní zrno - popis a složení, čištění zrna, příprava zrna před mletím, mletí obilí, třídění a čištění krupice a mouky).
12.VL pekařského průmyslu (flow sheet VL, VL na výrobu chleba - výroba kvasu, popis a funkce VL, procesy ke kterým dochází při pečení a v upečeném chlebu, VL na rohlíky, pekařské pece).
13.VL na výrobu škrobu (sacharidy = cukry a škroby, suroviny pro výrobu škrobu, flow sheet VL na výrobu škrobu z brambor a kukuřice, rafinace škrobového mléka, hydrolýza škrobu, modifikované škroby).
14.VL tukového průmyslu (suroviny pro výrobu tuků, výroba surového oleje, výroba stolní-ho oleje, výroba ztužených tuků)
Podle možností exkurze do pivovaru, pekárny a Coca-Coly.
- Osnova cvičení:
-
1.Ekonomický rozbor tepelné a tlakové pasterace šťávy.
2.Příklady z VL petrochemického průmyslu.
3.Příklady z VL petrochemického průmyslu.
4.Porovnání ohřevu drčáky a deskovými zahřívači.
5.Vliv zapojení deskového a trubkového barometrického zahřívače.
6.Temperace sila na cukr, návrh ventilátoru, optimalizace návrhu.
7.Využití nanofiltrace k zahušťování šťávy. Bilance fluidní sušárny cukru a řepných řízků.
8.Pásová sušárna bez a s recirkulací sušícího vzduchu - vliv na spotřebu energie.
9.Návrh linky na výrobu sušeného mléka (hmotová a entalpická bilance linky, pastér a re-kuperace tepla, odparka, sušárna vč. příkonu ventilátoru a rozprašovacího kotouče)
10.Návrh linky na výrobu sušeného mléka (návrh způsobu regulace, optimalizace linky)
11.Návrh linky na výrobu sušeného mléka (další možnosti optimalizace linky).
12.Návrh a výpočet cukrovarnické odparky.
13.Návrh a optimalizace cukrovarnické odparky.
14.Zápočtový test
- Cíle studia:
-
Získat poznatky z následujících oblastí průmyslu:
Principy, zásady a metodika návrhu výrobních linek, komplexní řešení linek v návaznosti na ostatní provozy, odpady, energetiku a životní prostředí. Charakteristiky technologických postupů a používaných strojních zařízení. Praktické poznatky z navrhování linek. Výpočty linek a jejich částí, regulace. Optimalizace konstrukčních a provozních parametrů linek. Vybrané linky potravinářského a chemického průmyslu - popis, technologie, jednotlivé aparáty a zařízení, principy jejich činnosti, nové trendy.
- Studijní materiály:
-
Hoffman P., Filková I.: Výrobní linky potravinářské. Skriptum ČVUT
Hocking M.B.: Chemical technology and pollution control, Elsevier 2005
- Poznámka:
- Další informace:
- Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
- Předmět je součástí následujících studijních plánů:
-
- 03 103 NSTI PTE 2012 základ (povinný předmět programu)