Logo ČVUT
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2023/2024

Výrobní linky potravinářského průmyslu

Přihlášení do KOSu pro zápis předmětu Zobrazit rozvrh
Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky
2181115 Z,ZK 4 3P+1C česky
Garant předmětu:
Jan Skočilas
Přednášející:
Jan Skočilas
Cvičící:
Jaromír Štancl
Předmět zajišťuje:
ústav procesní a zpracovatelské techniky
Anotace:

Principy, zásady a metodika návrhu výrobních linek, komplexní řešení linek v návaznosti na ostatní provozy, odpady, energetiku a životní prostředí. Charakteristiky technologických postupů a používaných strojních zařízení. Příklady návrhu a optimalizace linek v potravinářském a příbuzném průmyslu.

Požadavky:
Osnova přednášek:

1. Principy a metodika návrhu výrobních linek (VL). Cíle rozvoje potravinářského průmyslu.

2. Energetická náročnost VL a způsoby snižování energetické náročnosti.

3. Výrobní linky v mlékárnách.

4. Výroba sladu a piva.VL v masném průmyslu.

5. VL v cukrovarech.

6. VL na výrobu mouky a linky pekařského průmyslu

7. VL na výrobu škrobu.

8. VL tukového průmyslu.

9. VL nápojového průmyslu, lihovary, sodovkárny, vinařství.

10. VL speciálních potravin, doplňků stravy, polotovarů pro potravinářský průmysl.

11. Speciální požadavky na VL potravinářského průmyslu, konstrukce, technologie, čištění a sanitace.

12. Doprava a uchování potravin. Legislativa.

Osnova cvičení:
Cíle studia:
Studijní materiály:

Hoffman P., Filková I.: Výrobní linky potravinářské. Skriptum ČVUT.

KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob: [technologie potravin]. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074180866.

SINGH, R. Paul. a Dennis R. HELDMAN. Introduction to food engineering. 4th ed. Boston: Elsevier/Academic Press, 2009. ISBN 978-0-12-370900-4.

HELDMAN, Dennis R. a Daryl B. LUND. Handbook of food engineering. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press/Taylor & Francis, 2007. Food science and technology (Taylor & Francis). ISBN 9780824753313.

FELLOWS, P.J. Food processing technology: principles and practice. 3rd ed. Boca Raton, Fla: CRC Press, 2009. ISBN 9781845696344.

Poznámka:
Rozvrh na zimní semestr 2023/2024:
Rozvrh není připraven
Rozvrh na letní semestr 2023/2024:
06:00–08:0008:00–10:0010:00–12:0012:00–14:0014:00–16:0016:00–18:0018:00–20:0020:00–22:0022:00–24:00
Po
místnost T4:C1-310
Skočilas J.
09:00–11:30
(přednášková par. 1)
Dejvice
Učebna 310
Út
St
Čt
místnost T4:C1-310
Štancl J.
12:30–14:00
SUDÝ TÝDEN

(přednášková par. 1
paralelka 101)

Dejvice
Učebna 310

Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 19. 4. 2024
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese https://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet5902606.html