Výrobní linky
Kód | Zakončení | Kredity | Rozsah | Jazyk výuky |
---|---|---|---|---|
2181108 | Z,ZK | 4 | 2P+1C | česky |
- Garant předmětu:
- Přednášející:
- Cvičící:
- Předmět zajišťuje:
- ústav procesní a zpracovatelské techniky
- Anotace:
-
Principy, zásady a metodika návrhu výrobních linek, komplexní řešení linek v návaznosti na ostatní provozy, odpady, energetiku a životní prostředí. Charakteristiky technologických postupů a používaných strojních zařízení. Praktické poznatky z navrhování linek. Výpočty linek a jejich částí, regulace. Optimalizace konstrukčních a provozních parametrů linek. Vybrané linky potravinářského a chemického průmyslu - popis, technologie, jednotlivé aparáty a zařízení, principy jejich činnosti, nové trendy.
- Požadavky:
-
Viz http://fsinet.fsid.cvut.cz/cz/U218/peoples/hoffman/PREDMETY/VLP/VLP.htm
- Osnova přednášek:
-
1.VL obecně, bilance VL, vztah VL a okolní prostředí. Teoretické návrhy VL a praktické provozní zkušenosti.
2.VL v chemickém průmyslu - petrochemie.
3.VL v chemickém průmyslu - petrochemie.
4.Potravinový řetězec, údržnost potravin, příčiny zkázy potravin, prodloužení trvanlivosti. Druhy a účel zásob ve VL. Způsoby snižování energetické náročnosti VL. Cíle potravi-nářského průmyslu. Postup při návrhu VL
5.Výrobní linky v mlékárnách (flow sheet mlékárny, příjem a ošetření mléka, pasterace a sterilace, výroba konzumního mléka, výroba sušeného mléka).
6.Výrobní linky v mlékárnách (výroba másla, jogurtu a zakysaných výrobků, mražených krémů, tvarohu, měkkých a tvrdých sýrů).
7.Výroba sladu (flow sheet VL, příjem ječmene, máčení, klíčení, hvozdění, konečná úprava sladu).
8.Výroba piva (flow sheet VL, příjem, čištění a uskladnění surovin, příprava sladu, práce a schéma varny, chlazení a filtrace mladiny, spilka a CK tanky, ležácký sklep, kvasniční hospodářství, lahvárenská linka a KEG sudy).
9.VL v cukrovarech (flow sheet VL, příjem a ukládka řepy, čištění a praní řepy a výroba řízků, těžení šťávy a zpracování vyloužených řízků, vápenka a hašenka, epurace (čištění šťávy), třtinové cukrovary).
10.VL v cukrovarech (odpařovací stanice, varna, cukerní hospodářství, tepelně-energetická centrála, vodní hospodářství, kondenzační stanice, nové směry v technologii).
11.VL na výrobu masa - surovina, kapacity, flow sheet VL zpracování vepřů a drůbeže.
12.VL masa - popis a princip činnosti jednotlivých zařízení.
13.VL lihovarnického průmyslu - suroviny, chemizmus lihového kvašení, teorie destilace, příklady zařízení.
- Osnova cvičení:
-
1.Bilancování procesu.
2.Základní bilance linky na výrobu sušeného mléka.
3.Základní bilance linky na výrobu sušeného mléka.
4.Chlazení vody ve spirálovém výměníku.
5.Chlazení vody ve spirálovém výměníku - optimalizace.
6.Temperace nádrží - určení ztrát tepla a potřebného topného výkonu.
7.Určení ztrát tepla z Robertovy odparky.
8.Návrh linky na sterilizaci masových konzerv.
9.Návrh linky na sterilizaci masových konzerv - optimalizace.
10.Návrh linky na zahušťování prasečí kejdy.
11.Návrh linky na zahušťování prasečí kejdy - možnosti optimalizace.
12.Návrh a výpočet cukrovarnické odparky.
13.Praktické poznatky z provozu VL.
14.Zápočtový test
- Cíle studia:
-
Získat zkušenosti z následujících oblastí průmyslu:
Principy, zásady a metodika návrhu výrobních linek, komplexní řešení linek v návaznosti na ostatní provozy, odpady, energetiku a životní prostředí. Charakteristiky technologických postupů a používaných strojních zařízení. Praktické poznatky z navrhování linek. Výpočty linek a jejich částí, regulace. Optimalizace konstrukčních a provozních parametrů linek. Vybrané linky potravinářského a chemického průmyslu - popis, technologie, jednotlivé aparáty a zařízení, principy jejich činnosti, nové trendy.
- Studijní materiály:
-
Hoffman P., Filková I.: Výrobní linky potravinářské. Skriptum ČVUT
Hocking M.B.: Chemical technology and pollution control, Elsevier 2005
- Poznámka:
- Další informace:
- Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
- Předmět je součástí následujících studijních plánů: