Tepelná zařízení
Kód | Zakončení | Kredity | Rozsah | Jazyk výuky |
---|---|---|---|---|
2181510 | Z,ZK | 4 | 2P+2C+0L | česky |
- Garant předmětu:
- Přednášející:
- Cvičící:
- Předmět zajišťuje:
- ústav procesní a zpracovatelské techniky
- Anotace:
-
Provedení, principy činnosti a základy výpočtu pro výměníky tepla, chladiče, odparky, sušárny, pece, ohmický a mikrovlnný ohřev. Aplikace v potravinářském průmyslu, aseptické procesy.
- Požadavky:
- Osnova přednášek:
-
1.Úvod. Pojmy: entalpie, entropie. Entalpické bilance. T-s a T-h diagramy.
2.Termodynamické oběhy. Příklad zkapalňování plynů (Linde).
3.Základní mechanismy sdílení tepla a korelace pro stanovení přenosu tepla.
4.Výměníky tepla - klasifikace. Konstrukční řešení ST a deskových výměníků tepla. Kriteria volby uspořádání výměníků.
5.Možnosti intenzifikace přenosu tepla: žebrování, vířiče, odstředivé síly. Tepelný výpočet výměníků tepla metodou LMTD.
6.Odparky a krystalizátory. Konstrukční uspořádání (periodické, cirkulační, filmové)
7.Vakuové a rozprašovací chlazení.
8.Sušárny konvekční, kontaktní, rozprašovací
9.Bilance sušení (i-x diagramy). Sušící křivky.
10.Chemické reaktory a pece.
11.Spalovací zařízení. Hořáky, paliva, entalpické bilance.
12.Elektrický ohřev a chlazení. Přímý ohmický ohřev a mikrovlnný ohřev.
13.Aseptické procesy. Pasterační a sterilační linky.
14.Tepelné úpravy potravin.
- Osnova cvičení:
-
1.Experimentální stanovení součinitelů přenosu tepla
2.Výpočet výměníku tepla
3.Výpočet odparky
4.Výpočet odpařovacího chlazení
5.Experimentální stanovení sušící křivky
6.Experimentální studium přímého ohmického ohřevu kusových potravin
7.Exkurze VÚPP
- Cíle studia:
- Studijní materiály:
-
Šesták J., Žitný R.: Tepelné pochody II. Skriptum ČVUT
- Poznámka:
- Další informace:
- Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
- Předmět je součástí následujících studijních plánů: