Logo ČVUT
Loading...
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2011/2012

Projekt, prezentace a rétorika

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se
Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky
BIK-PPR KZ 5 13+2 česky
Přednášející:
Cvičící:
Předmět zajišťuje:
katedra softwarového inženýrství
Anotace:

Studenti se naučí vystupovat, připravit prezentaci a prezentovat. Vyzkouší si před spolužáky a před vedoucím učitelem předvést interaktivní prezentaci. Naučí se jak správně vytvořit technické zprávy většího rozsahu.

Požadavky:
Osnova přednášek:

1. Komunikace obecně, dechová technika, artikulace, česká normativní výslovnost. Slovní a větné zvukové prostředky, intonace, frázování, přízvuk. Stylistika mluvená a psaná. Základy mimoslovní komunikace - proxemika, gestika, mimika, pohyb, vzhled.

2. Monolog. Tématická výstavba projevu obecně, druhy projevů, cílové skupiny, výslovnostní styl. Řeč spatra, za ztížených podmínek, psychologické techniky, zpětná vazba. Vizuální pomůcky - logická struktura a grafická úprava úprava.

3. Práce s pomůckami, pohyb, ukazování. Dialog. Typy dialogu, aktivní a pasivní komunikační role. Argumentace, indukce, dedukce, komunikační techniky.

4. Logická stavba dokumentu, informační design. Stavba kapitoly, stati, odstavce, věty. [2] Styly a žánry písemných projevů, bodové formy.

5. Ústní prezentace. Styly a žánry ústních projevů: monology, dialogy řízené a neřízené. Rozbor a korekce zjištěných problémů.

Osnova cvičení:

1. Popis prvního cvičení... Druhého... Třetí Čtvrté Páté Šesté Sedmé Osmé Deváté Desáté Jedenácté Dvanácté Třinácté Čtrnácté

Cíle studia:

Cílem předmětu je osvojení a zlepšení dovedností, potřebných pro úspěšnou profesionální komunikaci budoucích inženýrů a bakalářů. Studium by jim mělo pomoci rozvinout kulturu verbálního projevu mluveného a písemného i projevu nonverbálního a odstranit případné psychické zábrany při veřejném vystupování tak, aby byli schopni si vybudovat příznivý osobní image. Předmět je syntézou rétoriky, stylistiky, psychologie a sémantiky. Hlavní důraz je kladen na přípravu a prezentaci vlastních prací.

Studijní materiály:
Poznámka:

Rozsah=konzultace+seminae, Prednasejici: ?

Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 9. 7. 2012
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese http://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet1441606.html