Logo ČVUT
Loading...
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2011/2012

Project I

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se
Kód Zakončení Kredity Rozsah
E183011 Z 5 0+5
Přednášející:
Cvičící:
Předmět zajišťuje:
ústav procesní a zpracovatelské techniky
Anotace:

Měření a měřící přístroje vybraných fyzikálních veličin.

Měření teploty: termočlánky, termistory, radiační, optická vlákna. Měření tlaku, sil, krouticích momentů, posuvů: tenzometry, indukční a kapacitní snímače, optické korelátory. Měření průtoků: clony, indukční, Coriolisovské, ultrazvukové. Měření termofyzikálních vlastností: tepelné kapacity, vodivosti, viskozity.

Přenos dat, A/D převodníky, měřící ústředny, software. Vyhodnocování dat (statistiky, regresní analýza, filtrace šumu, rychlá Fourierova transformace, korekce signálu).

Měření a vyhodnocení procesních charakteristik, látkových a energetických bilancí na vybraných zařízeních v poloprovozní hale a laboratořích ústavu.

Požadavky:

Vypracování a odevzdání protokolů.

Osnova přednášek:

1. Úvod. Instruktáž. Měření teploty. Měření tlaku, sil, krouticích momentů, posuvů.

2. Měření průtoků. Měření termofyzikálních vlastností.

3. Přenos a sběr dat.

4. Vyhodnocování dat.

5. Měření hustoty. Hustoměry, hydrostatická měření (Mohrovy vážky), pyknometrická měření. Měření hustoty drobných tělísek.

6. Měrná tepelná kapacita kapalin. Směšovací kalorimetr, elektrický kalorimetr.

7. Tokové vlastnosti kapalin. Rotační a kapilární reometrie.

8. Odparka - měření.

9. Rozprašovací sušárna - měření.

10. Homogenizační účinky míchadel - měření.

11. Fermentor - měření.

12. Porézní a fluidní vrstva - měření .

13. Charakteristika čerpadla a tlakové ztráty okruhy - měření.

14. Prezentace výsledků

Osnova cvičení:

1. Úvod. Instruktáž. Měření teploty. Měření tlaku, sil, krouticích momentů, posuvů.

2. Měření průtoků. Měření termofyzikálních vlastností.

3. Přenos a sběr dat.

4. Vyhodnocování dat.

5. Měření hustoty. Hustoměry, hydrostatická měření (Mohrovy vážky), pyknometrická měření. Měření hustoty drobných tělísek.

6. Měrná tepelná kapacita kapalin. Směšovací kalorimetr, elektrický kalorimetr.

7. Tokové vlastnosti kapalin. Rotační a kapilární reometrie.

8. Odparka - měření.

9. Rozprašovací sušárna - měření.

10. Homogenizační účinky míchadel - měření.

11. Fermentor - měření.

12. Porézní a fluidní vrstva - měření .

13. Charakteristika čerpadla a tlakové ztráty okruhy - měření.

14. Prezentace výsledků

Cíle studia:
Studijní materiály:

Fořt a kol.: Návody k laboratorním cvičením. ČVUT

Poznámka:
Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 9. 7. 2012
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese http://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet2145006.html