Logo ČVUT
Loading...
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2011/2012

Právní aspekty podnikání

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se
Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky
YD16PAP ZK 2 14+0s česky
Přednášející:
Cvičící:
Předmět zajišťuje:
katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd
Anotace:

Úvod do právní terminologie. Právní úprava podnikání v ČR. Právní úprava podnikání v EU a právní závaznost pro podnikatelské subjekty v ČR. Základní právní předpisy v oblasti podnikání. Úvod do obchodního práva - základní pojmy, obchodně-závazkové vztahy, obchodní společnosti, družstva a sdružení, veřejnoprávní kontrola. Úvod do občanského práva - základní pojmy, občansko-závazkové vztahy, fyzické a právnické osoby, analogie zákona i práva, veřejnoprávní kontrola. Úvod do živnostenského práva - základní pojmy, práva a povinnosti podnikatelů, podnikající živnostenským způsobem, vznik a druhy živnostenských oprávnění, veřejnoprávní kontrola. Úvod do pracovního práva - základní pojmy, pracovně-právní vztahy, typy smluvních vztahů, veřejnoprávní kontrola. Ochrana hospodářské soutěže. Vymahatelnost práva a vykonávací řízení v ČR i EU.

Požadavky:

viz. https://ekonom.feld.cvut.cz/web/index.php?option=com_content&task=section&id=7&Itemid=236

Osnova přednášek:

1.Obecná část I. Úvod do právní terminologie. Úprava podnikání v ČR a Evropské Unii, mezinárodní právo veřejné a soukromé, mezinárodní smlouvy.

2.Právní předpisy v oblasti podnikání. Právní závaznost a vykonatelnost rozhodnutí orgánů veřejné správy a samosprávy v ČR a EU, princip teritoriality.

3.Zvláštní část I. Úvod do obchodního práva. Základní pojmy, typy obchodních společností, podmínky jejich založení, obsah závazkových vztahů, obecné a zvláštní podmínky pro výkon statutární funkce, právní důvody zrušení a zániku.

4.Obchodní společnosti. Společnost s ručením omezeným. Povaha a podmínky vzniku společnosti, postavení společníků, orgány společnosti, základní jmění, zrušení a zánik společnosti.

5.Obchodní společnosti. Akciová společnost. Povaha a podmínky vzniku společnosti, význam sukcesivního i simultánního vzniku, postavení akcionářů, orgány společnosti, základní jmění, zrušení a zánik společnosti.

6.Obchodní společnosti. Komanditní společnost. Povaha a podmínky vzniku společnosti, postavení komplementářů a komanditistů, orgány společnosti, základní jmění, zrušení a zánik společnosti.

7.Obchodní společnosti. Veřejná obchodní společnost. Povaha a podmínky vzniku společnosti, postavení společníků, orgány společnosti, základní jmění, zrušení a zánik společnosti.

8.Obchodní společnosti. Družstvo, zájmové sdružení právnických osob. Povaha a podmínky vzniku společnosti, postavení účastníků, orgány společnosti, základní jmění, zrušení a zánik společnosti.

9.Smluvní typy. Právní úprava smluv, její subjekty, obsah, obligatorní a fakultativní náležitosti smluv, smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouvy o obstarání záležitostí.

10.Zvláštní část II. Úvod do občanského práva. Základní pojmy, věcná a místní působnost, právní skutečnosti, obligatorní a fakultativní náležitosti právních úkonů, subsidiarita práva.

11.Smluvní typy. Právní úprava smluv. Subjekty, obsah,obligatorní náležitosti smluv. Smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouvy o obstarání záležitostí. Ochrana hospodářské soutěže. Vymahatelnost práva a vykonávací řízení v ČR i EU.

12.Úvod do živnostenského práva. Základní pojmy, práva a povinnosti podnikatelů, podnikající živnostenským způsobem, vznik a druhy živnostenských oprávnění, veřejnoprávní kontrola.

13.Úvod do pracovního práva. Základní pojmy, typy pracovněprávních vztahů, obligatorní i fakultativní náležitosti pracovní smlouvy, manažerská smlouva.

14.Smluvní typy. Právní úprava smluv, její subjekty, obsah, obligatorní a fakultativní náležitosti smluv, smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouvy o obstarání záležitostí.

Osnova cvičení:
Cíle studia:
Studijní materiály:

1. Pelikánová, I.: Obchodní právo I, ASPI

2. Jakubka, J.: Zákoník práce pro praxi, Anag

3. Horzinková, E.: Živnostenský zákon pro praxi, Anag

4. Pomahač, R.: Evropské veřejné právo, ASPI

5. Janata, F. a kol.: Obchod v rámci Evropské unie a obchodní operace mimo členské země EU, ASPI

6. Bařinová, D. ? Vzňáková, I.: Pohledávky vzory smluv a podání, GRADA Publishing, a.s.

7. Hrozinková, E.: Koncesní systém v živnostenském podnikání, Anag

8. Týč, V.: Základy práva Evropské unie pro ekonomy, Linde

Poznámka:

Rozsah výuky v kombinované formě studia: 14+0

Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 9. 7. 2012
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese http://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet12352804.html