Logo ČVUT
Loading...
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2011/2012

Počítačové právo pro manažery

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se
Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky
X33PPM Z,ZK 4 3+1s česky
Přednášející:
Zdeněk Vaníček (gar.)
Cvičící:
Zdeněk Vaníček (gar.), Demlová Uznáno
Předmět zajišťuje:
katedra kybernetiky
Anotace:

Cílem předmětu je seznámit studenty se všemi právními aspekty informatiky, jako je zacházení s informacemi v informačních systémech, práce s elektronickými dokumenty, elektronický podpis a ochrana práv k duševnímu vlastnictví. Základní principy internetového práva. Počítačová a informační kriminalita. Ochrana hospodářské soutěže. Právo elektronických komunikací a ochrana obsahu.

Požadavky:

Podmínkou zápočtu je odevzdání samostatné práce (eseje) podle zadání vyučujícího a plná (100%) účast na všech seminářích. Zkouškou je písemný test nebo ústní zkouška a její podmínkou je udělení zápočtu před konáním zkoušky.

Osnova přednášek:

1. Úvod do předmětu, informatika a právo. Informace a informatika. Informační společnost. Právní regulace informací. Právo na informace. Státní informační a komunikační politika. Prohlášení vlády ČR.

2. Počítačové právo a jeho vztah k ústavnímu právu a k dalším právním odvětvím. Tvorba práva a základní legislativní pravidla.

3. Informační systémy a jejich části. Data a informace. Informační systémy a informatika ve veřejném a soukromém právu. Technické a programové prvky informačních systémů.

4. Informační systémy ve veřejné správě. Veřejná správa a informační systémy. Informační systémy veřejné správy.Právní aspekty státní správy v souvislosti s internetem.

5. Elektronické dokumenty a podpisy. Právní předpoklady pro používání elektronických dokumentů. Elektronický podpis. Zákon o elektronickém podpisu.

6. Ochrana osobních údajů. Ochrana osobních údajů a její východiska. Ústavní základy ochrany soukromí a osobních údajů. Zákon o ochraně osobních údajů.

7. Právo elektronických komunikací. Právní úprava telekomunikací do roku 2000. Zákon o telekomunikacích a prováděcí předpisy. Zákon o elektronických komunikacích a prováděcí předpisy. Analýzy relevantních trhů.

8. Právo rozhlasového a televizního vysílání. Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Zákon o ČT a zákon o ČRo. Podmíněný přístup a jeho právní ochrana. Ochrana obsahu.

9. Internet a právo. Subjekty v internetovém právu. Občansko-právní závazky v souvislosti s Internetem.

10. Internet a obchodní právo. Obchodně-právní závazky v souvislosti s internetem.

11. Internet a správní a trestní právo. Delikty v souvislosti s internetem. Správně-právní úkony s dálkovým přístupem.

12. Ochrana práv duševního vlastnictví a informační systémy.Práva k nehmotným statkům. Duševní vlastnictví. Práva průmyslového vlastnictví. Ochrana duševního vlastnictví v souvislosti s datovými sítěmi. Autorské právo. Autorská díla a autorská práva. Ochrana a licencování počítačového programu.

13. Ochrana hospodářské soutěže v sektoru informačních a elektronických komunikačních systémů. Soutěžní právo. Obchodní zákoník. Zákon o ochraně hospodářské soutěže. Zákon o ÚOHS.

14. Závěr.

Osnova cvičení:

1. Informatika a informační systémy ve veřejném a soukromém právu. Právo související s informatikou. Ústava ČR. Listina základních práv a svobod jako součást ústavního řádu ČR.

2. Státní moc a její součásti. Tvorba práva a legislativní pravidla.

3. Informační systémy. Evidence, databáze, elektronické dokumenty a podpisy a navazující právní platnost dokumentů. Elektronické dokumenty a elektronické podpisy, jejich právní úprava.

4. Elektronizace státní správy. Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

5. Ochrana osobnosti, ochrana osobních dat občanů v IS. Zákon na ochranu osobních údajů.

6. Relevantní trhy elektronických komunikacích. Proces podle článku 7 rámcové směrnice.

7. Vysílání jako konvergentní součást elektronických komunikací. Zákon o ochraně některých služeb v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a služeb informační společnosti.

8. Internet: smlouvy s poskytovateli připojení, autorská ochrana, ochrana osobnosti a telekomunikačního tajemství, trestná činnost na Internetu apod. podle aktuálního stavu.

9. Ochrana práv k duševnímu vlastnictví v oblasti informačních technologií. Autorské právo. Počítačový program.

10. Vztahy podle obchodního zákoníku - uzavírání smluv, odpovědnost za vady a záruky.

11. Soutěžní právo v oboru elektronických komunikací a síťových odvětví.

12. Shrnutí a závěr.

Cíle studia:
Studijní materiály:

[1] Budiš, P., Štedroň B.: Elektronické komunikace, Magnet Press, Slovakia, Bratislava, 2008, ISBN 978-80-89169-11-5

[2] Hedrlín, A., Vaníček Z,: Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání s komentářem, Linde Praha a. s.; vyjde v roce 2010

[3] Macková, A., Štědroň B.: Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů s komentářem, včetně souvisejících zákonů a prováděcích předpisů, Wolters Kluwer Česká republika, a.s., 2009, ISBN 978-80-7357-472-7

[4] Smejkal, V. a kol.: Právo informačních a telekomunikačních systémů, 2., aktualizované a rozšířené vydání, C. H. BECK, Praha, 2004, 770 stran, ISBN 80-7179-765-0

[5] Štědroň, B.: E-Justice, Linde Praha, a.s., 2008, ISBN 978-80-7201-714-0

[6] Štědroň, B.: Open Source software ve veřejné správě a soukromém sektoru, Grada Publishing, a. s., 2009, 128 stran,ISBN 978-80-247-3047-9

[7] Štědroň, B.: Ochrana a licencování počítačového programu, Wolters Kluwer Česká republika, a.s., 2010, ISBN 978-80-7357-555-7

[8] Vaníček, Z.: Zákon o elektronických komunikacích, komentář, Linde Praha a. s., 2008, 480 stran, ISBN 978-80-7201-739-3

[9] Vaníček, Z.: Právní předpisy související se zákonem o elektronických komunikacích, praktické právnická příručka, Linde Praha, a. s., 2009, 160 stran, ISBN 978-80-7201-786-7

[10] Relevantní právní předpisy evropského (komunitárního) a českého práva

Částečné obsahy přednášek najdete na: http://cmp.felk.cvut.cz/cmp/courses/X33PPM/

Poznámka:

Rozsah výuky v kombinované formě studia: 19+2

Typ cvičení: s

Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 9. 7. 2012
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese http://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet11593904.html