Logo ČVUT
Loading...
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2011/2012

Mechanika spojitého prostředí

Přihlášení do KOSu pro zápis předmětu Zobrazit rozvrh
Kód Zakončení Kredity Rozsah
W02T001 ZK 45
Přednášející:
Ladislav Samek
Cvičící:
Ladislav Samek
Předmět zajišťuje:
ústav fyziky
Anotace:

Předmět pojednává o klasické teorii pružnosti a o teorii proudění dokonalých nebo viskóz-ních tekutin. Předkládá jednotnou soustavu představ a obecných principů mechaniky konti-nua, společných v podstatě všem oborům mechaniky tuhých látek a tekutin. Nejprve jsou v dostatečném rozsahu vyloženy základy tenzorového počtu na pozadí ortogonálních kartézských souřadnic a kartézských tenzorů a ty jsou pak rozšířeny na obecné křivočaré souřadnice. První část knihy je obecná, v druhé části se probírá klasická teorie pružnosti a třetí část pojednává o hydromechanice a aeromechanice. Problematika je rozdělena do kapitol a odstavců: Vektor napětí, složky tenzoru napětí, podmínky rovnováhy kontinua. Teorie malých deformací, tenzor deformace, rovnice kompatibility deformací. Zobecněný Hookův zákon. Torze a ohyb tyčí. Pohybové rovnice struny, membrány. Kmity tyčí. Rovnice kontinuity. Pohybová rovnice dokonalých tekutin. Bernoulliho rovnice. Zvukové vlny. Proudová funkce, komplexní potenciál, konformní zobrazení. Hydrodynamická rovnice při proudění. Navierova-Stokesova rovnice, rovnice toku tepla, zákon podobnosti. Vlny na povrchu dokonalé nestlačitelné tekutiny.

Požadavky:

U studentů se požadují znalosti kurzu Fyzika I, Fyzika II, základů diferenciálního a integrálního počtu a funkcí komplexní proměnné, přednášeného na technických universitách. Přednášky jsou doplněny počítáním ilustrativních příkladů. Zkouška je písemná a ústní.

Osnova přednášek:
Osnova cvičení:
Cíle studia:

Cílem předmětu je seznámit studenty s klasickou teorií pružnosti a s teorií proudění dokona-lých nebo viskózních tekutin a poskytnout jim informace o jednotné soustavě představ a obecných principů mechaniky kontinua v návaznosti na jejich aplikace v různých oborech průmyslu, zejména v oblasti strojírenských aplikací. Cílem kurzu je poskytnout studentům maximum informací a aby získali velké znalosti, které budou moci samostatně aplikovat ve své konstrukční či výpočtové praxi při řešení technických problémů. Úroveň znalostí absolventů kurzu jim má umožňovat samostatně navrhnout optimální řešení daného problému a stanovit koncepci a technologii jeho řešení.

Studijní materiály:

Brdička M., Samek L., Sopko B.: Mechanika kontinua, Academia, Praha 2006.

Poznámka:
Rozvrh na zimní semestr 2011/2012:
Rozvrh není připraven
Rozvrh na letní semestr 2011/2012:
Rozvrh není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 9. 7. 2012
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese http://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet10869002.html