Logo ČVUT
Loading...
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
STUDIJNÍ PLÁNY
2011/2012

Projektový management

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se
Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky
2381096 Z,ZK 5 3+1 česky
Přednášející:
Cvičící:
Předmět zajišťuje:
ústav řízení a ekonomiky podniku
Anotace:

Předmět seznamuje studenty s projektovým řízením jako se součástí strategického řízení podniku. Cílem předmětu je rychlé a komerčně úspěšné zavedení technické inovace na trh. Předmět základním způsobem integruje konstrukční, technologické a manažérsko-ekonomické požadavky, kladené na úspěšný projekt. Předmět je základní fází přípravy studenta k převzetí praktické odpovědnosti za včasné ukončení komplexního systému návazných projektových činností, do pevně stanovených termínových limitů. Studenti si osvojí nejdůležitější praktické dovednosti úspěšných inovačních projektů, seznámí se s metodologií projektového plánování, prakticky si procvičí různé metody síťové analýzy, naučí se základům prognózování dob trvání dílčích projektových činností, zdokonalí se v tvůrčích aktivitách a samostatném uvažování. Seznámí se s metodami práce manažera projektu a různými způsoby organizace jeho pracovních postupů. Procvičí si nejpodstatnější prvky minimalizace rizik, ohrožujících včasnou realizaci harmonogramů projektu. Každý student vypracuje svůj vlastní projekt.

Požadavky:

Požadavky na udělení zápočtu: Docházka, aktivní účast, seminární práce.

Zkouška dle přednášek

Osnova přednášek:

Podnikatelský charakter projektového řízení, podnikatelská analýza výchozích předpokladů funkčního systému projektového řízení. Integrace konstrukční, technologické, manažérské a ekonomické přípravy - tržně úspěšného zavedení inovovaného výrobku a doprovodných slu-žeb na trh s pomocí metod síťové analýzy. Plánování, realizace a hodnocení komercionalizace úspěšných projektů. Projektové důvody pro sestavení skutečně podnikatelského Business plá-nu. Kvalita základních stavebních kamenů řízených projektů, rozbor nejčastějších problémů projektů. Způsoby provázání inovačních projektů s rozvojovou strategii firmy. Zásady řízení jednání s klienty od začátku kontraktu až po samotnou realizaci projektu. Způsoby reakcí na neplánované požadavky vzniklé během průběhu projektu. Seznámení s implementacemi stan-dardních řešení s akcentem na efektivní využití dostupných informačních technologií. Studen-ti se dozví nejdůležitější principy hodnocení a odměňování projektových týmů, včetně inte-grace podnikového motivačního systému a užití standardních nástrojů pro jejich zpracování a vykazování. Seznámí se s obranou proti vzniku neúčelných časových a finančních rezerv a jak se vypořádat s případnými neplánovanými požadavky zadavatele. Ve výuce na cvičeních a přednáškách budou řešeny praktické příklady a diskutovány praktické problémy.

1.Charakteristika projektového managementu

2.Strategie určování projektových cílů

3.Nástroje sledování průběhu projektu, řízení nepřetržité změny

4.Role manažera projektu, vyjednávání a smlouvy

5.Hierarchická struktura činností projektu

6.Druhy časových odhadů, metody prognózování

7.Plánování rozpočtu, finanční řízení projektu, výkazy

8.Plánování omezených zdrojů, metody zvyšování produktivity v projektu

9.Organizování projektového týmu, filozofie Just-in-Time

10.Řízení rizik a rezerv projektu

11.Projekty harmonizace dodavatelských a odběratelských řetězců

12.Řízení projektů zvyšování jakosti

13.Speciální projekty v údržbě zařízení a logistice

Osnova cvičení:

Témata cvičení (poloviční počet hodin):

1.Zadání semestrální práce

2.Výpočty v přípravných fázích projektů

3.Výpočty v bilančních fázích projektů

4.Nástroje pro řízení rizik projektu

5.Výpočty časových odhadů

6.Metody prognózování

7.Předtermín pro zvláště nadané studenty

Cíle studia:

Podnikatelský charakter projektového řízení, podnikatelská analýza výchozích předpokladů funkčního systému projektového řízení. Integrace konstrukční, technologické, manažérské a ekonomické přípravy - tržně úspěšného zavedení inovovaného výrobku a doprovodných služeb na trh s pomocí metod síťové analýzy. Plánování, realizace a hodnocení komercionalizace úspěšných projektů. Projektové důvody pro sestavení skutečně podnikatelského Business plánu. Kvalita základních stavebních kamenů řízených projektů, rozbor nejčastějších problémů projektů. Způsoby provázání inovačních projektů s rozvojovou strategii firmy. Zásady řízení jednání s klienty od začátku kontraktu až po samotnou realizaci projektu. Způsoby reakcí na neplánované požadavky vzniklé během průběhu projektu. Seznámení s implementacemi standardních řešení s akcentem na efektivní využití dostupných informačních technologií. Studenti se dozvědí nejdůležitější principy hodnocení a odměňování projektových týmů, včetně integrace podnikového motivačního systému a užití standardních nástrojů pro jejich zpracování a vykazování. Seznámí se s obranou proti vzniku neúčelných časových a finančních rezerv a jak se vypořádat s případnými neplánovanými požadavky zadavatele. Ve výuce na cvičeních a přednáškách budou řešeny praktické příklady a diskutovány praktické problémy.

Studijní materiály:

Kavan M.: Projektové řízení inovací, skripta ČVUT, 2006.

Rosenau M.D.: Řízení projektů, Computer Press, 2000.

Kavan M.: Výrobní a provozní management, Grada Publishing, 2002.

Poznámka:

Projektový management

Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 9. 7. 2012
Aktualizace výše uvedených informací naleznete na adrese http://bilakniha.cvut.cz/cs/predmet10788102.html